Z neznalosti a v minulosti aj z nedostupnosti sa v domácnostiach používal len úzky výber plodín na prípravu domáceho vína.
Pri výrobe domáceho vína však máme široký výber celoročne dostupného ovocia, ale aj iných surovín vhodných na výrobu vín, od tradičných surovín ako sú jablká, hrušky, výborne sa hodia trnky, šípky, hloh, až po menej známe vína ako sú ryžové, víno z obilnín, zeleniny či z chlebových kôrok.
Príprava ovocia
Aby sme sa rozhodli či pripraviť víno z jednej suroviny, alebo zo zmesi, potrebujeme mať určitú prax, alebo dodržiavať pomery podľa receptu. Miešaniu surovín sa však nevyhneme ak chceme otupiť nevítanú chuť (napríklad u rebarbory), urýchliť a zaistiť úspešný priebeh kvasenia (napr. čučoriedky + višne), zakryť nevýraznú farbu (paštrnák), priostriť chuť (červenými ríbezľami). Nevyhnutné je pridávať určité plodiny (jarabiny, trnky) k vínam, ktoré sa zle čistia (hrušky), prípadne pridať tmavšie ovocie (čierne ríbezle, bazu) aby víno dostalo správnu iskru..
Ovocie na výrobu vína používame len zrelé, čisté a zdravé - nahnité a otlčené miesta vykrojíme. Ak by sme použili nahnité či nezrelé ovocie, víno dostane nepríjemnú chuť a zápach. Takéto suroviny sú navyše nutrične menejcenné. Drobné ovocie peberieme a odstánime nečistoty a stopky (stopky a rozdrvené kôstky by mohli nepríjemne ovplyvniť výslednú chuť vína, pridávajú tzv. trávnatú príchuť), ovocie napadnuté škodcami a chorobami. Keď pripravujeme víno zo zeleniny, nesmie byť zvädnutá, čiastočne vysušená, alebo dlho skladovaná. Kvety pre prípravu vína majú byť mladé, nezaprášené a spracujeme ich čo najrýchlejšie po natrhaní. U niektorých plodín ako trnky, šípky, jarabiny, hloh počkáme na prvé mrazy. Ovocie tak získa lepšiu cukornatosť a ľahšie sa lisuje.
Víno môžeme pripraviť aj zo sušených surovín, pri procese získavanie šťavy použijeme iný postup (zaparenie, krátke varenie, nakvašovanie...)
Pred spracovaním je potrebné ovocie vždy umyť. Intenzita a spôsob umývania závisí od stupňa znečistenia ovocia. Dôležité je umývať ovocie tak, aby nedochádzalo k úniku šťavy do vody. Pri silnom znečistení vodu zopár krát vymeňte, alebo nechaje vodu pretekať.
TVRDÉ OVOCIE ako jablká, hrušky, tvrdú zeleninu... stačí umyť pod tečúcou vodou. Ak sú silne znečistené, necháme ich pár hodín odmočiť.
MÄKKÉ OVOCIE ako čerešne, slivky, ríbezle, egreš umyjeme v nádobe najlepšie s pretekajúcou vodou. Veľkú nádobu naplníme z 3/4 vodou. Voda môže aj jemne pretekať. Opatrne miešame ovocie v nádobe. Vodu môžeme aj víriť kompresorom alebo vysávačom, ak má spätný chod.
VEĽMI MÄKKÉ OVOCIE vložte do sitka alebo dierkovanej plachetky (záclony) a nechajte chvíľu pod tečúcou vodou, alebo ponorte do vody.
OBILIE a MALÉ TVRDÉ OVOCIE premiešame v nádobe s vodou a vodu niekoľkokrát vymeníme.
SAMOTNÁ SUROVINA ALEBO ZMESI ?
ČISTOTA A ZDRAVOTNÝ STAV SUROVÍN
UMÝVANIE OVOCIA
ODSTOPKOVANIE a ODKÔSTKOVANIE OVOCIA
Mnohé druhy hlavne drobného ovocia je potrebné pred spracovaním odstopkovať a odkôstkovať.
STOPKY - okrem iných látok obsahujú chlorofyl a triesloviny, ktoré nepríjemne ovplyvňujú farbu a chuť vína, zanechávajú vo víne trávnaté a trpké príchute a nežiaduce vône.
KÔSTKY - ak sú vo väčšej miere rozdrvené v kvase, majú podobný účinok ako stopky. Navyše niektoré obsahujú aj nebezpečný kyjanovodík. Pri niektorých druhoch kôstkového ovocia sa v recepte uvádza max. 20% rozdrvených kôstiek. Preto pri drvení kôstkového ovocia budťe opatrní.
Odkôstkovače sú drahé prístroje, preto pri drvení a následnom lisovaní ovocia postupujme radšej veľmi opatrne a tým sa odkôstkovaniu vyhneme. Ak je potrebné kôstky odstrániť, robíme to ručne.