Až na malé odchýlky je postup rovnaký ako pri pasterizácii. Robí sa z neznalosti veľmi ojedinele, alebo u vín nevhodného druhu. Spravidla sa umelé starnutie robí pre vína zo sušených plodín, niekedy pre ťažšie vína z väčším obsahom cukru, u ktorých nie je väčšie nebezpečenstvo chorôb.
POSTUP: Pri poslednom stočení, keď môžeme predpokladať dokončenie kvasenia, vmiešame do vína 30 - 40g cukru na 1 liter vína a plníme ho do fliaš. Otvorené fľaše vkladáme do väčšieho hrnca (najlepšie sterilizačného),
v ktorom je už voda zohriata na 50°C, priklopíme veko, potom zvýšime teplotu na 70 - 75°C a udržujeme 15 minút. Dôležité je vkladať fľaše až do teplej vody! Po vybratí fľaše zazátkujeme a ponecháme ich hore dnom vychladnúť, najlepšie pomaly, zabalené do prikrývky.
Víno môžeme nechať starnúť tiež v uzavretých fľašiach. Umelým starnutím získa víno neobyčajne na kvalite a pri otvorení po krátkej dobe chutí ako 2 - 3 roky staré.
Dobré rady
Tento spôsob robíme vtedy, ak chceme domáce víno obohatiť alkoholom. Do plochej nádoby vlejeme hotové víno a ponecháme ho v mrazničke tak dlho, až kým asi 1/2 celkového objemu nezamrzne na ľad. Ten odstránime a získaný kvapalný zbytok obsahuje zhruba dvojnásobné množstvo alkoholu. Pretože však vymrazené víno býva kyslejšie, vmiešame do neho ešte pred uložením do mrazničky asi 2g plavenej kriedy na 1 liter objemu. Takto obohatené víno s výhodou používame pre ďalšiu prípravu likérov.
Umelé starnutie vína
Vymrazovanie vína