Vitajte pri výrobe vína
Hľadiská pre hodnotenie surovín k príprave domácich vín sú závislé hlavne na subjektívnych názoroch. Niekto bude dávať prednosť vínam trpkým, prírodným, aby sa čo najviac priblížil akosti hroznových vín, iný sa zameria na ťažšie, sladké vína či na prípravu vín korenených, prípadne šumivých. Aj keď je akékoľvek zaradenie vín podľa druhu obtiažne a subjektívne, môže sa všeobecne naznačiť porovnanie v nasledujúcej tabuľke, aby sme orientačne vylúčili zbytočné sklamanie a zamerali sa na také plodiny, ktoré chuťovo spĺňajú naše predpoklady, kladené na kvalitu a charakter vín. Tento prehľad je stanovený k najdostupnejším a najčastejšie používaným surovinám:
Vynikajúce vína |
z černíc, sušených šípiek, sušených trniek, červených ríbezlí, čučoriedok a zmesí (červené a čierne ríbezle, jablká a hrušky) |
Dobré vína |
červené ríbezle, biele ríbezle (a ich zmesi s iným ovocím), višne, maliny, figy, bobule čiernej bazy, čerstvé šípky, jablká, hrušky, pomaranče, ryža, čerstvé trnky |
Priemerné vína |
jarabina, sušené slivky, čerešne, jalovec, obilie, egreše, kvet púpavy, rebarbora, chlebové kôrky, lesná jahoda, marhule, broskyne, rajčiny, brusnice |
Menej hodnotné vína |
čerstvé slivky, kvet bazy, pomarančové kôrky, pastinák, mahónia, melóny, jahody záhradné, moruša, drieň ... |
Hodnotenie surovín
Na tejto stránke sa dozviete všetko potrebné na to, aby ste si aj bez predchádzajúcich skúseností pripravili vlastné víno a vyhli sa všetkým problémom a chybám s ktorými by ste sa mohli počas celého procesu stretnúť. Ak ste úplní začiatočníci, odporúčam Vám aspoň zbežne prečítať výrobné postupy, kde sa dozviete aké náradie budete potrebovať, prečo je lepšie použiť ušľachtilé kvasinky, ako správne prebieha kvasenie, či základné hodnotenie vína.
Všetko je vysvetlené jednoducho, bez zložitých pojmov. Pri všetkých informáciách sa snažím vysvetliť PREČO je to tak, aby bolo jasné prečo je potrebné postup dodržať, alebo naopak vyhnúť sa mu. Zložitejšie postupy sú čerpané z odbornej literatúry. Postupy sú doplnené o HTML odkazy na potrebné vybavenie, obrázkami a mojimi i Vašimi skúsenosťami.