Trnky - recepty z knihy (rok 2013)
Recepty (predpisy)
TRNKOVÉ VÍNO
Recept na 5,5 litra vína
1,2 kg namrznutých trniek
4,5 litra vody
1 kg cukru
2 pomaranče
1 tableta disiričitanu draselného
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Čerstvé, namrznuté, očistené trnky varte približne 20 minút v 2,3 liri vody a snažte sa ich podrviť drevenou varechou, aby popraskali šupky. Drť sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a zvyšok vylisujte.
2, Aktivujte kvasinky podľa návodu na obale.
3, Zvyšok vody priveďte k varu, pridajte cukor a miešajte kým sa úplne rozpustí. Pridajte pomarančovú šťavu a 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu.
4, Keď zmes vychladne pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
5, Po skončení kvasného procesu stočte víno do čistej nádoby, kým sa vyčistí (približne 3 mesiace). Podľa potreby stáčajte až kým bude úplne číre. Nakoniec stočte do fliaš a skladujte v chlade a tme.
Víno z divých trniek je vynikajúce, avšak podobne ako čerešňové víno, vyžaduje dlhý čas zrenia, než dostane tú správnu chuť. Po skončení kvasenia nie je trnkové víno ešte zďaleka vhodné na konzumáciu. V tejto fáze sa ho nepokúšajte dosladzovať! Doprajte mu aspoň rok aby vyzrelo, no čím je staršie tým je kvalitnejšie.