Trnky - recepty z knihy (rok 2007)
Recepty (predpisy)
TRNKOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Recept na 6,5 litra vína
2,5 kg trniek
5 litrov vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Úplne zrelé, zdravé a namrznuté trnky (z trniek, ktoré neprešli mrazom sa víno nepodarí vyrobiť) nechajte variť 2 - 3 minúty a keď prejdú varom, odstavte ich na 5 - 6 hodín v zakrytej nádobe. Potom šťavu sceďte a z plodov vyberte kôstky (s výnimkou 1/10 objemu). Trnky bez kôstiek vylisujte a pridajte popučené trnky s kôstkami, nasypte cukor, dôkladne zamiešajte kým sa celkom rozpustí a prilejte vodu. Potom pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte vykvasiť. Keď kvasenie skončí, stočte víno do čistej nádoby až po hrdlo, uzavrite a nechajte odstáť kým sa vyčistí. Stáčanie niekoľkokrát opakujte. Keď sa už na dne neusadí žiadny kal, víno môžete naplniť do fliaš a uložiť na tmavé chladné miesto dozrieť. Víno chutí výborne a aj keď je trpké, veľmi dlho vydrží.