Trnky - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
TRNKOVÉ VÍNO  1
Recept na 1 liter vína:
500 g zrelých, namrznutých trniek
500 ml vody
40 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 260 g cukru + 200 ml vody
Trnky odstopkujeme, opláchneme v tečúcej vode, popučíme a sparíme vriacou vodou. Zmes približne 15 minút povaríme na miernom ohni a za horka vylisujeme. V horúcej šťave za miešania rozpustíme cukor a živnú soľ. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 3 dni nakvasiť. Potom pridáme za miešania polovicu cukrového roztoku a asi za týždeň zvyšok. Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky CO2 a víno sa vyjasní, stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
TRNKOVÉ VÍNO  2
Recept na 1 liter vína:
500 g trniek
400 ml vody
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 260 g cukru + 200 ml vody
Trnky sparíme vriacou vodou, krátko povaríme, po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a ponecháme nakvasiť. Niekoľkokrát denne zamiešame a približne za týždeň zmes vylisujeme. Do muštu pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a cukrový roztok. Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky CO2 a roztok sa vyjasní, víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke