Trnka (Slivka trnková)
Doba zberu: jeseň, po prvých mrazoch
Celá rada látok, ktoré dodávajú vínu žiadanú farbu, príjemnú chuť a arómu je obsiahnutá v šupkách a prechádza do šťavy buď pomocou tepla (zaparením), nakvašovaním, prípadne ak sú trnky po celú dobu kvasenia v kvasnej nádobe. Na prípravu vína môžeme používať čerstvé, ale aj sušené trnky, ktoré vínu ešte pridajú na kvalite. Trnky schnú v pomere 3:1. Z čerstvých trniek získame farbu jasne červenú, zo sušených hnedočervenú. Z výhodou pridávame trnky hlavne ako prísadu do iných, chuťovo nevýrazných vín (napríklad hrušky), alebo do zle sa čistiacich vín (napríklad jablká). Okrem toho víno dostane sýtejšiu farbu.
Trnky sú pre výrobu vína veľmi vhodnou, no málo využívanou surovinou. Z trniek môžeme pri správnom výrobnom postupe pripraviť rubínovo červené víno, ktoré sa svojou akosťou približuje révovým červeným vínam najlepšej kvality. Trnky majú byť prezreté a zbierajú sa až po prvých mrazoch. Po nich sú sladšie, čiastočne strácajú zvieravú chuť po trieslovinách a šťava sa z nich lepšie uvoľňuje.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke