Trnky - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
2,5 kg zrelých, prípadne namrznutých trniek zbavíme stopiek, očistíme v tečúcej vode, popučíme a sparíme 2,5 litrami vriacej vody. Zmes 15 minút povaríme na miernom ohni (alebo lepšie vo vodnom kúpeli) a za horúca vylisujeme. V horúcej šťave za miešania rozpustíme 20 dg kryštáľového cukru a pol balíka živnej soli. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom asi 3 dni nakvasiť. Potom pridáme za miešania polovicu roztoku 1,3 kg cukru v 1 litri vody a asi za týždeň zvyšok cukrového roztoku (vždy premiešame a uzavrieme kvasným uzáverom). S poslednou dávkou, keď je to potrebné, mušt doplníme prevarenou vodou na požadovaný objem. Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého a roztok sa jasní, víno stočíme, ponecháme ustáť a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: PORTSKÉ (postačia aj univerzálne).
TRNKOVÉ VÍNO 2
Poznámka: pri použití nezrelých trniek zostáva víno kalné po celú dobu kvasenia a nevyjasní sa ani po niekoľkonásobnom stočení a odležaní. Vždy pred použitím je preto potrebné trnky ochutnať a tak posúdiť zrelosť.
2,5 trniek spríme 2 litrami vriacej vody, krátko povaríme, po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme zakvasiť. Niekoľkokrát denne nádobu zamiešame a asi za týždeň zmes vylisujeme. Do muštu pridáme pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky. Potom pridáme za miešania polovicu roztoku 1,5 kg cukru v 1 litri vody a asi za týždeň zvyšok cukrového roztoku (vždy premiešame a uzavrieme kvasným uzáverom). S poslednou dávkou, keď je to potrebné, mušt doplníme prevarenou vodou na požadovaný objem. Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého a roztok sa jasní, víno stočíme, ponecháme ustáť a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: PORTSKÉ, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).
1,5 kg sušených trniek umyjeme a tečúcej vode a ďalej postupujeme podľa niektorého z vyššie uvedených spôsobov.
Použité kvasinky: PORTSKÉ, TOKAJSKÉ, MALAGA (stačia univerzálne)
TRNKOVÉ VÍNO 5: Príprava dezertného vína
A, k už hotovému vínu, vyrobenému podľa niektorého z vyššie uvedených predpisov, stočenému z kvasníc, pridáme 0,5 kg cukru a ponecháme v nádobe uzavrenej kvasným uzáverom stáť ďalší mesiac. Po pretočení a odležaní plníme do fliaš.
B, k muštu vyrobenámu jedným z vyššie uvedených postupov sa hneď na začiatku po búrlivom kvasení pridá o 0,5 kg cukru viac ako je predpísané. Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia aj univerzálne).
TRNKOVÉ VÍNO 1
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg namrznutých trniek
2,5 litra vriacej vody
0,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,3 kg cukru
2,5 zrelých alebo lepšie namrznutých trniek zbavených stopiek očistíme v tečúcej vode a bez rozpučenia sparíme 2 l vriacej vody. Po vychladnutí zmes vlejeme do kvasnej nádoby, pridáme vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli, 1/3 roztoku 1,5 kg cukru v 1 litri vody, mušt premiešame a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom. Vždy po týždni sa pridá ďalšia tretina cukrového roztoku. Po skončení kvasenia, keď trnky klesnú ku dnu, víno sa vyjasní a prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého (v celom priebehu kvasenia sa trnky ponechávajú v mušte), niekoľkokrát pretočíme vždy po niekoľkých dňoch státia v uzavretej nádobe a plníme do fliaš. Použité kvasinky: PORTSKÉ, TOKAJSKÉ (postačia univerzálne).
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg namrznutých trniek
2 litre vriacej vody
živná soľ, kvasinky
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
TRNKOVÉ VÍNO 3
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg namrznutých trniek
2 litre vriacej vody
živná soľ, kvasinky
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
TRNKOVÉ VÍNO 4
Recept na 5 litrov vína
1,5 kg sušených trniek
ďalšie suroviny podľa niektorého
z predchádzajúcich postupov