Maliny - recepty z knihy (1966)
MALINOVÉ  VÍNO  1
Recept na 5 litrov vína
Recepty (predpisy)
4 kg malín
10 dkg cukru na zasypanie
2 litre vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
4 kg čerstvých zrelých malín popučíme s 10 dkg cukru a sparíme 2 litrami vriacej vody. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá 1 deň odstáť v uzavretej nádobe, potom sa vylisuje a ku šťave sa pridá po častiach roztok 1,5 kg cukru a 1 litra vody (pozri kapitolu Sladenie muštu). Po vykvasení stočíme, ponecháme odležať  kým sa víno vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Použité kvasinky: PORTSKÉ, BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne)
MALINOVÉ  VÍNO  2
Recept na 5 litrov vína
na 1 liter vylisovanej šťavy 0,5 litra šťavy z druhého lisovania (spolu 3 litre)
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Do kvasnej nádoby s popučenými malinami pridáme vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a necháme v nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť 5 dní. Zmes vylisujeme a zvyšnú drť zalejeme horúcou vodou. Na každý liter pôvodného muštu pridáme 0,5 litra vychladnutej šťavy z druhého lisovania (spolu 3 litre do 5 litrovej nádoby). Pridáme po častiach cukrový roztok z 1 litra vody a 1,25 kg cukru a ponecháme vykvasiť. Po stočení a odležaní, keď sa víno vyčistí plníme do fliaš.
Použité kvasinky: PORTSKÉ (stačia univerzálne)
Maliny
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke