Maliny
Doba zberu: letné: jún - júl;  jesenné: august  - október
Malinový mušt je výbornou aromatizujúcou zložkou pri výrobe iných menej aromatických muštov. Vhodnejšou surovinou sú maliny lesné než záhradné. Pre prípravu vína sa používajú len čerstvo natrhané maliny, neprezreté - tie by dodali vínu neprirodzene tmavú farbu. Pri spracovaní malín je potrebné starostlivo dbať na to, aby kvalita a akosť šťavy neutrpela stykom s
kovmi a hliníkovými zliatinami. Na lisovanie sú maliny zväčša dostatočne mäkké, takže sa nemusia drviť. Moderné spôsoby výroby doporučujú pektolýzu drte (pridanie enzýmov). V menších množstvách môžeme šťavu pripraviť lisovaním po niekoľkohodinovom odležaní popučených malín alebo vyluhovaním parou. Z malín sa odporúča robiť dezertné víno, lebo stolové víno je všeobecne menej akostné a hlavne nie je príliš chutné.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke