Maliny - recepty z knihy (rok 2007)
MALINOVÉ VÍNO  (recept z 19 storočia)
Recept na 15 litrov vína
Vezmi 6 litrov zrelých, prebratých malín, nalej na nich 10 litrov prevarenej studenej vody, postav na chladné miesto na 4 dni. Potom všetko preceď a vylisuj cez pančuchu a šťavu nalej do kvasnej nádoby. Pridaj 2 litre uvareného medu bez peny, všetko zmiešaj, kým sa med nerozpustí. Pridaj živnú soľ a kvasinky. Za krátku dobu nastane kvasenie a po jeho ukončení zlej všetko do čistej nádoby, aby sa víno mohlo vyčistiť. Opakuj stáčanie aspoň 2x do doby keď sa na dne neukáže už žiadny kal. Potom môžes víno liať do fliaš, dobre ich uzavri a odnes do chladnej a tmavej miestnosti.
Ak pri poslednom stáčaní pridáš 2 litre kvalitného červeného vína, bude chuť tvojho vína podobná chuti burgundského vína a v každom smere lepšia, ako niektoré vína zahraničné.
Recepty (predpisy)
6 litrov malín
10 litrov studenej, prevarenej vody
2 litre medu
nepovinné: 2 litre červeného vína
živná soľ, kvasinky
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke