Jablká - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
JABLKOVÉ  VÍNO  1
Recept na 5 litrov vína
4 kg vykrájaných jabĺk
2 litre vriacej vody + 0,2 kg cukru
cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 kg cukru
živná soľ, kvasinky
ZO ZRELÝCH JABĹK
4 kg vykrájaných jabĺk podrvíme a sparíme 2 litrami vriacej vody, v ktorej sme rozpustili 0,2 kg cukru a 1 balíček živnej soli. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme 1 deň stáť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po vlisovaní k muštu pridáme po častiach cukrový roztok. Po skončení prvej fázy kvasenia (približne za týždeň) dolejeme  ďalšiu časť cukrového roztoku a necháme kvasiť. Akonáhle sa víno začne čistiť, ihneď sa pretáča z kvasníc do menšej nádoby, lebo v nej sa doplní ďalšou časťou cukrového roztoku. Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš.
Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univezálne)
JABLKOVÉ  VÍNO  2
Recept na 5 litrov vína
4,5 kg vykrájaných kyslých jabĺk
1 liter vriacej vody + 0,2 kg cukru
cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Z KYSLÝCH OPADANÝCH JABĹK
4,5 kg vykrájaných jabĺk podrvíme a sparíme 1 litrom vriacej vody, v ktorej sme rozpustili 0,2 kg cukru a pol balíka živnej soli. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme 1 deň stáť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po vylisovaní k muštu pridáme po častiach cukrový roztok. Po skončení prvej fázy kvasenia (približne za týždeň) dolejeme  ďalšiu časť cukrového roztoku a necháme kvasiť. Akonáhle sa víno začne čistiť, ihneď sa pretáča z kvasníc do menšej nádoby, lebo v nej sa doplní ďalšou časťou cukrového roztoku. Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš.
Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univezálne)
JABLKOVÉ  VÍNO  3
Recept na 5 litrov vína
4 litre šťavy zo sladkých jabĺk
0,8 kg cukru
0,1 kg trniek alebo jarabiny
živná soľ, kvasinky
ZO ZRELÝCH SLADKÝCH JABĹK
Jablká podrvíme a krátko povaríme. Po vylisovaní na 4 litre šťavy pridáme 0,8 kg cukru, pol balíčka živnej soli a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes prelejeme do kvasnej nádoby a vmiešame popučené trnky alebo jedlú jarabinu v množstve približne 0,1 kg a ponecháme vykvasiť. Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univezálne)
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke