Jablká - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
JABLKOVÉ STOLOVÉ VÍNO
K 10 litrom jablkovej šťavy (z úplne zrelých jabĺk sladkých odrôd) pridáme 1,1 kg cukru. Po vykvasení získame približne 10 litrov stolového vína.
3 recepty na stolové víno
Do 10 litrov šťavy zo stredne kyslých alebo menej zrelých jabĺk pridáme 1,25 litra vody a 1,6 kg cukru. Vyrobíme asi 12 litrov stolového vína.
Na 10 litrov jablčnej šťavy z kyslejších alebo nezrelých jabĺk pridáme 2,5 litra vody a 2,2 kg cukru. Vyrobíme približne 14 litrov stolového vína.
Pretože jablká obsahujú málo trieslovín, doporučuje sa pridať buď trnky, alebo jedlé jarabiny v množstve približne 250 g na 10 kg jabĺk.
JABLČNO - HRUŠKOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Recept na 16 litrov vína (do 15 l demižónu)
Jablčné víno s prímesou hruškovej šťavy je chuťovo viac vyvážené, farebne lepšie a má väčšiu čírosť.
K 10 litrom jablčnej šťavy zo stredne kyslých jabĺk primiešame 5 litrov odkalenej hruškovej šťavy a pridáme 2,2 kg cukru. Túto zmes necháme po pridaní živnej soli a zákvasu kvasiť pri normálnej teplote. Po ukončení búrlivého kvasenia víno stočíme a necháme dokvasiť pri nižšej teplote.
JABLKOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 13 litrov vína
Pre dezertné jablkové víno používame buď stredne zrelé, alebo úplne zrelé jablká takých odrôd, ktoré majú väčší obsah kyselín (sú kyslejšie). Dezertné víno môžeme ďalej upraviť na korenené.
Do 10 litrov jablkovej šťavy pridáme 1,5 litra vody a 2,2 kg cukru. K šťave pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a necháme ju kvasiť pri vyššej teplote. Po búrlivom kvasení víno dolejeme a necháme dokvasiť pri nižšej teplote. Po dokvasení pridáme k vínu 1,2 kg cukru.
10 litrov jablkovej šťavy
5 litrov hruškovej šťavy
2,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
10 litrov jablkovej šťavy
1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
2,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1,2 kg cukru