Jablká - recepty z knihy (rok 2013)
Recepty (predpisy)
JABLKOVÉ  VÍNO
Recept na 6 litrov vína
1,5 kg jabĺk
4,5 litra studenej prevarenej vody
1 kg cukru
2 citróny
1 pomaranč
pektináza (enzýmy)
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1,  Jablká umyte, nakrájajte, nechajte však na nich šupku. Môžte ich nasekať nadrobno - táto úprava zvýrazní jablčnú chuť.
2,  Vložte ich do čistej nádoby a zalejte 4,5 l studenej prevarenej vody.
3, Nádobu zakryte a ponechajte 1 týždeň stáť. Denne zmes zamiešajte plastovou varechou.
4,  Po týždni zmes sceďte cez jemnú hustú tkaninu do čistej nádoby.
5,  Pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu (bez kôstiek) a nakrájanú kôru.
6,  Pridajte kvasinky a pektinázu. Nádobu prikryte a nechajte 1 deň stáť.
7,  Sceďte zmes do kvasnej nádoby a zo zbytkov vylisujte čo najviac šťavy.
8, Mušt môžete konzumovať ihneď ako nealkoholický nápoj alebo ho nechať 4 mesiace vykvasiť v priezračné lahodné ovocné víno.
VÍNO Z PLANÝCH JABĹK
Recept na 5 litrov vína
1 kg planých jabĺk
0,2 kg jabĺk
3,5 litra vody
1,2 kg cukru
1 citrón
1 pomaranč
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1,  Jablká nastrúhajte alebo podrvte. Použite len nerezové pomôcky.
2, Zalejte 2 litrami vriacej vody a nechajte vychladnúť. Podrvte zmes ešte raz najemno a nechjte 3 dni stáť. Občas zamiešajte.
3,  Sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby.
4,  Zvarte cukrový roztok z 1,5 litra vody a 1 kg cukru a po vychladnutí vlejte do kvasnej nádoby. Pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu a kôru.
5,  Pridajte do zmesi živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
6, Nechajte víno 4 mesiace kvasiť (poznámka: pravdepodobne oveľa menej). Potom ho stočte do čistej nádoby a pred stáčaním do fliaš nechajte ešte 3 mesiace dozrieť. Skladujte v chladnej tmavej miestnosti.
OBMENA: Výborná varianta vznikne použitím 1 kg planých jabĺk a 0,5 kg černíc spracovaných podľa rovnakého postupu.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke