Jablká - recepty z knihy (rok 2003)
Všeobecný postup
Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave sa riadi druhom vína, ktoré chceme získať. Jednotlivé hodnoty sú prehľadne uvedené v tabuľke:
    Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave
Druh vína: Množstvo šťavy
( v litroch )
Množstvo vody
( v litroch )
Množstvo cukru
( v gramoch)
ľahké stolové 1 0,5 135
dezertné 1 0,25 250
polosladké 1 - 215
sladké 1 - 310
nesladké 1 - 95
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, vodu, vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Sušené jablká - recepty z knihy (2003)
Všeobecný postup
VÍNO ZO SUŠENÝCH JABĹK  1
Domáce víno zo sušených jabĺk pripravujeme len vtedy, ak nemáme dostatok čerstvých jabĺk, alebo chceme pripraviť víno v zimnom období. Nie je totiž tak kvalitné (nemá vôňu) a nesmie sa dlho skladovať. Inak pre prípravu a vlastnosti platí to čo o jablčnom víne.
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
75 g sušených jabĺk
20 g cukru
0,9 g kyseliny citrónovej
0,15 g živnej soli, kvasinky
660 ml vody
cukrový roztok: 235 g cukru + 190 ml vody
Sušené jablká pokrájame na drobné kúsky, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, zmes ponecháme 1 - 2 dni nakvasiť v uzavretej kvasnej  nádobe a potom ju vylisujeme. Do šťavy pridáme roztok cukru vo vode a ponecháme ju necelý mesiac v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť. Po stočení z kvasiniek ponecháme víno 3 dni odležať a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
VÍNO ZO SUŠENÝCH JABĹK  2
Recept na 1 liter vína:
60 g sušených jabĺk
170 g cukru
900 ml vody
1,1 g kyseliny citrónovej
0,18 g živnej soli, kvasinky
Pokrájané sušené jablká zalejeme horúcim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a krátko povaríme. Potom zmes scedíme a mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Po stočení a odležaní, keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke