Jablká - recepty z knihy (rok 2003)
Všeobecný postup
Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave sa riadi druhom vína, ktoré chceme získať. Jednotlivé hodnoty sú prehľadne uvedené v tabuľke:
Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave |
Druh vína: |
Množstvo šťavy ( v litroch ) |
Množstvo vody ( v litroch ) |
Množstvo cukru ( v gramoch) |
ľahké stolové |
1 |
0,5 |
135 |
dezertné |
1 |
0,25 |
250 |
polosladké |
1 |
- |
215 |
sladké |
1 |
- |
310 |
nesladké |
1 |
- |
95 |
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, vodu, vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Sušené jablká - recepty z knihy (2003)
Všeobecný postup
VÍNO ZO SUŠENÝCH JABĹK 1
Domáce víno zo sušených jabĺk pripravujeme len vtedy, ak nemáme dostatok čerstvých jabĺk, alebo chceme pripraviť víno v zimnom období. Nie je totiž tak kvalitné (nemá vôňu) a nesmie sa dlho skladovať. Inak pre prípravu a vlastnosti platí to čo o jablčnom víne.
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
75 g sušených jabĺk
20 g cukru
0,9 g kyseliny citrónovej
0,15 g živnej soli, kvasinky
660 ml vody
cukrový roztok: 235 g cukru + 190 ml vody
Sušené jablká pokrájame na drobné kúsky, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, zmes ponecháme 1 - 2 dni nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe a potom ju vylisujeme. Do šťavy pridáme roztok cukru vo vode a ponecháme ju necelý mesiac v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť. Po stočení z kvasiniek ponecháme víno 3 dni odležať a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
VÍNO ZO SUŠENÝCH JABĹK 2
Recept na 1 liter vína:
60 g sušených jabĺk
170 g cukru
900 ml vody
1,1 g kyseliny citrónovej
0,18 g živnej soli, kvasinky
Pokrájané sušené jablká zalejeme horúcim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a krátko povaríme. Potom zmes scedíme a mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Po stočení a odležaní, keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.