Hrušky - recepty z knihy (rok 2013)
Recepty (predpisy)
HRUŠKOVÉ VÍNO
POSTUP
1, Hrušky pokrájajte, vložte do nádoby a zalejte vriacou vodou. Ešte za horúca ich čo najviac podrvte (napr. varechou alebo drvičom zemiakov). Nádobu zakryte a nechajte zmes 4 hodiny chladnúť.
2, Do ešte teplej zmesi pridajte pektinázu (enzým) a nádobu zakryte. Zmes nechajte luhovať 4 dni.
3, Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zvyšok vylisujte.
4, Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
5, Pridajte živnú soľ a kvasinky a nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte na teplom mieste vykvasiť.
6, Po skončení kvasenia víno stočte a potom pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nádobu uzavrite a nechajte víno odležať 10 dní v chladnom prostredí. Po uplynutí tejto doby by malo byť víno priezračné.
7, Stočte víno do fliaš a skladujte v chlade a tme.
Recept na 6 litrov vína
1,8 kg hrušiek
4,5 litra vriacej vody
0,9 kg cukru
šťava z 2 citrónov
1 tableta disiričitanu draselného
2 čajové lyžičky pektinázy (enzým)
živná soľ, kvasinky