Hrušky - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
STOLOVÉ HRUŠKOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
670 ml hruškovej šťavy
330 ml jablkovej šťavy
100 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
1 - 2 g kyseliny citrónovej
V odmeranom množstve štiav rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť. Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa na dne usadí kal a plníme do fliaš.
DEZERTNÉ HRUŠKOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
1000 ml hruškovej šťavy
150 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
dosladenie: 50 g cukru
V hruškovej šťave rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť. Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa na dne usadí kal a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.