Hrušky - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
HRUŠKOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Odkalenú hruškovú šťavu upravíme na kvasenie tak, že do 10 litrov šťavy pridáme 1,4 litra vody, 1,5 kg cukru a 15 g kyseliny citrónovej. K takto upravenej šťave pridáme ešte živnú soľ a zákvas. Po búrlivom kvasení necháme mladé víno dokvášať na kvasinkách len krátku dobu.
Recept na 12 litrov vína
HRUŠKOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 13 litrov vína
Do 10 litrov odkalenej hruškovej šťavy pridáme 1,5 litra vody, 2 kg cukru, 15 g kyseliny citrónovej, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Víno necháme po búrlivom kvasení takmer úplne dokvasiť na kvasinkách. Po stočení z kalov k vínu pridáme ešte 1 kg cukru.
10 litrov hruškovej šťavy
1,4 litra prevarenej vychladnutej vody
1,5 kg cukru
15 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
10 litrov hruškovej šťavy
1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
2 kg cukru
15 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1 kg cukru