Hrušky - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
HRUŠKOVÉ VÍNO
5 kg vykrájaných, nadrobno nakrájaných hrušiek (prípadne v zmesi s iným ovocím) sparíme 2 litrami vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú, pol balíčka živnej soli a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes sa ponechá 1 deň prikrytá stáť a po vylisovaní sa pridá vychladnutý cukrový roztok. Po skončení kvasenia, alebo ak už len občas unikajú bublinky CO2 v kvasnom uzávere, sa víno pretočí do menšej nádoby a nechá dokvasiť. Pretáčanie je účelné niekoľkokrát opakovať pred stočením do fliaš.
Recept na 6,5 litra vína
5 kg vykrájaných hrušiek
2 litre vriacej vody
7 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 1,5 litra vody + 0,85 kg cukru
živná soľ, kvasinky