Egreš (Angrešt)
Doba zberu: jún - júl (podľa odrody)
Z egrešov vyrábame takmer výlučne víno dezertné, lebo egrešové stolné víno je značne labilné, pomaly sa čistí, trpí mnohými chybami, chorobami a veľmi často býva postihnuté myšinou a slizovitosťou (tieto choroby sa vyskytujú hlavne v príliš zriedených šťavách) Egrešové dezertné víno je naopak pri domácej výrobe oveľa spoľahlivejšie a trvácnejšie.
Šťava sa ľahko zakaľuje. Hlavnou príčinou zákalov sú bielkoviny, ktoré pochádzajú z prezretých a plesnivých plodov. Zákaly ďalej spôsobuje štaveľan vápenatý, ktorý vzniká použitím tvrdej vody pri úprave muštu z kyseliny šťaveľovej obsiahnutej v egrešovej šťave. Prítomnosť uvedenej kyseliny závisí od odrody a od prostredia, v ktorom bolo ovocie pestované. Kyselinu šťaveľovú je možné vyzrážať uhličitanom vápenatým. Je potrebné mať na pamäti, že kyselina šťaveľová sa ľahko viaže s ťažkými kovmi a vytvára veľmi stabilné a ťažko vyzrážateľné zlúčeniny. Pri spracovaní je preto nutné zabrániť styku šťavy s železnatými a meďnatými súčasťami. Skladovaním polotovaru - filtrovanej šťavy - no definitívne nespracovanej, dochádza k samočíreniu, ktoré neskôr uľahčuje stabilizáciu pri spracovaní na hotový výrobok. Egrešová drť sa vzhľadom na vysoký obsah pektínu pred lisovaním pektolyticky upravuje (pridajú sa enzýmy), alebo sa najprv nakvašuje, aby sa zvýšila výťažnosť šťavy pri lisovaní. Nakvašujeme umyté, rozdrvené bobule, ku ktorým sme pridali vodu (k drti zo zrelých plodov pridávame 1,5 litra vody na 1 kg rozdrvených bobulí). Zriedenú drť potom necháme pri teplote asi 20°C tri dni a potom vylisujeme. Plody sa môžu aj krátko blanšírovať (krátko povariť a následne ponoriť do ľadovej vody), potom sa drvia a lisujú. Z bobulí zelených alebo žltých odrôd dostaneme víno svetlé a z červených odrôd nakvasených na šupkách získame víno ružové, častokrát však farebne neucelené. Pre prípravu vína z egrešov sa hodí hlavne zmes rôznych odrôd (červené, žlté, zelené, s rôznou hrúbkou šupiek). Veľmi dobré domáce víno sa získa zmiešaním egreša s ríbezľami alebo jostou.