Egreše - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
EGREŠOVÉ VÍNO 1
Recept na 1 liter vína:
450 ml egrešovej šťavy
450 ml prevarenej vody
180 g cukru
0,18 g živnej soli, kvasinky
Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe. Hneď ako sa kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť, kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
EGREŠOVÉ VÍNO 2
Recept na 1 liter vína:
600 g zrelých egrešov
40 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
200 ml prevarenej vody
cukrový roztok: 300g cukru + 200 ml vody
Umyté egreše popučíme, posypeme cukrom, pridáme živnú soľ a zmes sparíme vriacou vodou, prípadne krátko povaríme. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a v uzavretej nádobe necháme zakvasiť asi 2 dni. Po vylisovaní k muštu pridáme postupne cukrový roztok a necháme kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť, kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke