Egreše - recepty z knihy (1966)
EGREŠOVÉ  VÍNO  1
Recept na 6,5 litra vína
Recepty (predpisy)
1,5 kg nie úplne zrelých plodov
20 dkg cukru na posypanie
3 litre vriacej vody
druhé lisovanie: 1,5 litra vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Pravdepodobnosť, že sa u domáceho egrešového vína prejaví slizovitosť zmenšíme, ak použijeme nezrelé, tvrdé ale vyvinuté plody. 1,5 kg takýchto plodov posypeme 20 dkg cukru a sparíme 3 litrami vriacej vody. Zmes povaríme kým bobule nezmäknú, potom vylisujeme šťavu. Popučené výlisky dáme znovu do varnej nádoby, zalejeme 1,5 litrom vriacej vody a znova povaríme. Po vylisovaní pridáme mušt k pôvodnému, necháme vychladnúť, pridáme pol balíčka živnej soli, vzklíčené kvasinky a necháme zakrytý zakvasiť 1 deň. Potom mušt doplníme cukrovým roztokom. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a po vykvasení niekoľkokrát stočíme, necháme približne 2 dni odležať a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: STEINBERSKÉ (stačia univerzálne)
EGREŠOVÉ  VÍNO  2
Recept na 5 litrov vína
2 kg zrelých egrešov
1 kg ríbezlí (najlepšie čiernych)
20 dkg cukru na posypanie
1 liter vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Zmes egrešov a ríbezlí popučíme, posypeme 20 dkg cukru, pridáme pol balíčka živnej soli a zmes sparíme 1 litrom vriacej vody, prípadne krátko povaríme. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a v prikrytej nádobe ponecháme 2 dni nakvasiť. Potom zmes vylisujeme, pridáme vychladnutý cukrový roztok, nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme 2 dni odležať a keď sa vyčistí plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (stačia univerzálne)
EGREŠOVÉ  VÍNO  3
Recept na 6 litrov vína
2 litre egrešovaj šťavy
2 litre prevarenej vody
0,8 kg cukru na posypanie
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Popučené egreše umyjeme, sparíme vriacou vodou (toľko vody, aby egreše boli pod hladinou), krátko povaríme a lisujeme. Na 2 litre šťavy pridáme 2 litre vody (alebo lepšie znovu vylisovať a namiesto vody pridať túto šťavu), vmiešame 0,8 kg cukru, vzklíčené kvasinky a v prikrytejtej nádobe ponecháme 2 dni nakvasiť. Potom zmes vylisujeme, pridáme vychladnutý cukrový roztok, nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme 2 dni odležať a keď sa vyčistí plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (stačia univerzálne)
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke