Egreše - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
EGREŠOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Bobule egreša sa zle lisujú a preto po umytí a podrvení zalejeme drť horúcou vodou v pomere 1:3 (1 diel vody : 3 diely ovocia). Rozriedenú drť necháme 1 až 2 dni odležať, aby mierne nakvasila. Tým sa drť lepšie lisuje a u červených odrôd prechádza farbivo do šťavy. V 10 litroch vylisovanej šťavy z egreša, ku ktorému bola pridaná pred lisovaním voda, rozpustíme 2,24 kg cukru a pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek. Po rozkvasení a po ukončení búrlivého kvasenia, doplníme víno v kvasnej nádobe až po hrdlo a necháme dokvasiť pri teplote asi 15°C. Po ukončení kvasenia víno stočíme z kvasníc a k stočenému vínu pridáme 1,2 kg cukru. Týmto postupom vyrobíme približne 11,5 litra dezertného vína.
Recept na 11,5 litra vína
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke