Baza - recept z internetu (rok 2012)
BAZOVÉ  VÍNO
Recept na 4,5 litra vína
Bobule dôkladne umyte a odstráňte poškodené a plesnivé plody. Vložte bobule do nádoby a zalejte 2 litrami vriacej vody. Nádobu uzavrite, počkajte kým zmes vychladne a pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nechajte stáť 24 hodín, potom ovocie popučte (rukou, alebo pomocou sterilizovanej fľaše). Pridajte hroznový koncentrát, cukor a 1 liter prevarenej vychladnutej vody. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil, pridajte kyselinu citrónovú, pektinázu (enzým) (podľa návodu na obale), živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale). Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom (alebo prikryte čo najtesnejšie) a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 dní. Denne zmes niekoľkokrát premiešajte. Potom sceďte šťavu cez 3 - 4 vrstvy jemnej tkaniny (napríklad záclona) a zvyšnú drť vylisujte tak, aby ste vytlačili čo najviac šťavy. Sceďte a lisujte čo najrýchlejšie, aby bol mušt čo najkratšie v styku so vzduchom.
Po skončení kvasenia stočte do čistého demižóna až po hrdlo (ak máte málo vína, dolejte demižón až po hrdlo malým množstvom prevarenej vychladnutej vody). Uložte na chladnom, tmavom mieste a keď sa víno vyčistí, stočte do fliaš. Nechjate víno dozrieť v chlade a tme najmenej 6 týždňov. Víno je najlepšie po 6 - 12 mesiacoch.
Recepty (predpisy)
1,35 kg umytých bobúľ bazy bez stopiek
3 litre vody
0,9 kg cukru
1 podrvená tableta disiričitanu draselného
0,3 litra hroznového koncentrátu
2 čajové lyžičky pektinázy /enzým)
živná soľ, kvasinky
Baza - plody
Recepty z knihy
Recepty z internetu
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke