Baza - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
Všeobecný postup
Po umytí sa drvia klasickým mlynčekom na mäso, potom zlejeme cez sitko so záclonou šťavu a zvyšok lisujeme. Výhodné je v tomto prípade použiť enzýmy. Po pektolyzácii (pridaní enzýmov) sa dosahuje výťažnosť až 76%. V malých množstvách bobule buď podrvíme a lisujeme za tepla, alebo celé odstopkované bobule vyluhujeme nad parou. Mušt z plodov bazy kvasí ľahko. Najvhodnejšou kombináciou je zmes 1 dielu bazového muštu a 4 dielov muštu červených ríbezlí. Dobrá je aj kombinácia 1 dielu bazového muštu a 4 diely jablčného muštu.
Recept na 1 liter vína:
220 ml bazovej šťavy
220 ml ríbezľovej alebo višňovej šťavy
450 ml vody
180 - 360 g cukru
0,17 g živnej soli
BAZOVÉ VÍNO 1
Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe. Hneď ako sa kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť, kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
BAZOVÉ VÍNO 2
Recept na 1 liter vína:
540 g odstopkovaných bobúľ
20 g cukru
360 ml vody
0,15 g živnej soli
0,9 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 180 g cukru + 180 ml vody
Umyté bobule zbavené lístkov a stopiek popučíme, posypeme cukrom, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou. Zmes na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli povaríme 15 - 30 minút za stáleho miešania. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky, premiešame a ponecháme v uzavretej nádobe zakvasiť 1 deň. Potom zmes vylisujeme, do muštu pridáme cukrový roztok a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť. Po stočení z kvasníc plníme do fliaš.
BAZOVÉ VÍNO 3
Recept na 1 liter vína:
80 g sušených bobúľ
610 ml vody
0,16 g živnej soli
cukrový roztok: 300 g cukru + 210 ml vody + 6 g kyseliny citrónovej