Baza - recepty z knihy (rok 2001)
Všeobecný postup
BAZOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Recept na 16,5 litra vína
10 litrov šťavy zriedime s 5 litrami vody a pridáme 2,7 kg cukru. K takto upravenej šťave pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a necháme kvasiť. Po búrlivom kvasení buď víno ihneď stočíme z kvasníc, alebo demižón doplníme až po hrdlo a necháme na kvasinkách kratšiu dobu dokvasiť.
Zrelé bobule bazy čiernej odstopkujeme a zmiešame s menším množstvom vody. Zmes krátko povaríme, aby sme uľahčili lisovanie. Drť potom necháme 12 hodín odležať a následne ju vylisujeme.
Recepty (predpisy)
BAZOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 17,5 litra vína
10 litrov šťavy z bobúľ bazy
5 litrov prevarenej vychladnutej vody
2,7 kg cukru
živná soľ, kvasinky
K 10 litrom bazovej vyčírenej šťavy pridáme po častiach 5 litrov vody a 3,3 kg cukru. Do takto upravenej šťavy dáme zákvas čistej kultúry kvasiniek. Šťavu necháme pri vyššej teplote rýchlo rozkvasiť. Po búrlivom kvasení doplníme demižón vodou až po hrdlo, alebo stočíme do menšej nádoby a necháme dokvasiť. Po stočení vína z kalov pridáme 1,3 kg cukru.
10 litrov šťavy z bobúľ bazy
5 litrov prevarenej vychladnutej vody
3,3 kg cukru
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1,3 kg cukru