Jarabina - recepty z knihy (rok 1966)
JARABINOVÉ VÍNO 1
Recept na 5 litrov vína
Recepty (predpisy)
1,5 kg zrelých, namrznutých jarabín
0,2 kg cukru na posypanie
3 litre vriacej vody
5 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
živná soľ, kvasinky
1,5 kg sladkých, umytých jarabín popučíme, posypeme 0,2 kg cukru, pridáme 5 g kyseliny citrónovej, pol balíčka živnej soli a sparíme 3 litrami vriacej vody. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a túto zmes necháme 1 deň nakvasiť v prikrytej nádobe. Na druhý deň zmes vylisujeme, k muštu pridáme po častiach cukrový roztok a necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia stočíme, ponecháme odležať a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
JARABINOVÉ VÍNO 2
Recept na 5 litrov vína
1,5 kg zrelých, namrznutých jarabín
2 litre vriacej vody
5 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
živná soľ, kvasinky
1,5 kg sladkých zrelých jarabín umyjeme, popučíme a vylisujeme. Šťavu prelejeme do kvasnej nádoby. Na výlisky nalejeme 2 litre vriacej vody, prípadne krátko povaríme a po vychladnutí znovu vylisujeme. Šťavy z oboch lisovaní zmiešame, pridáme 5 g kyseliny citrónovej, pol balíčka živnej soli a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Potom pridáme po častiach cukrový roztok a necháme kvasiť. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).