Jarabina - recepty z knihy (rok 2007)
JARABINOVÉ VÍNO (cíder)
Recept na 3,5 litra vína
Namrznuté jarabiny spolu s jablkami (bez stopiek a jadier) podrvte a popučte tak, aby pustili čo najviac šťavy a vložte do sklenenej nádoby. Zalejte studenou, prevarenou vodou s rozpusteným cukrom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste kvasiť približne 1 mesiac. Keď kvasenie skončí, stočte a preceďte do čistej nádoby kým sa víno nevyčistí. Potom nalejte cíder do fliaš a nechajte na tmavom chladnom mieste dozrieť.
Recepty (predpisy)
1 kg zrelých, namrznutých jarabín
1 kg zrelých, kyslých jabĺk
2 litre studenej prevarenej vody
2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
JARABINOVÉ VÍNO
Recept na 6,5 litra vína
2,5 kg namrznutých jarabín
6 litrov vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Zdravé, namrznuté plody jarabiny popučte a zalejte 5 litrami vriacej vody. Nechajte 12 hodín odležať, potom šťavu sceďte a plody prepasírujte cez plátno. Pridajte cukor rozpustený v zbytku vody a do zmesi pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť. Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Nechajte na chladnom, tmavom mieste dozrieť.