Jarabina - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
JARABINOVÉ VÍNO 1
Recept na 1 liter vína:
1000 ml jarabinovej šťavy
160 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Recept na 5 litrov vína:
1500 g jarabiny
2000 ml vody
5 g kyseliny citrónovej
0,8 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 1500 g cukru + 1000 ml vody
JARABINOVÉ VÍNO 2
Zrelé umyté bobule jarabiny popučíme, sparíme vriacou vodou a krátko povaríme. Za horúca vylisujeme, k šťave pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, po vychladnutí vzklíčené kvasinky a zmes prelejeme do kvasnej nádoby. Po častiach pridáme cukrový roztok a keď skončí búrlivé kvasenie, doplníme mušt prevarenou vodou, alebo inak zvýšime objem kvapaliny.  Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať, kým sa  usadí kal a keď sa vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke