Šípky
Doba zberu: jeseň, po prvých mrazoch
sa podarí získať dobré víno. Šípky musia byť dobre vyzreté, zbierané čo najneskôr, najlepšie až po prvých mrazoch. Odstránenie stopiek a kalichov (okvetia) významne zlepší kvalitu hotového vína. Víno má vysoký obsah vitamínov, zvlášť vitamínu C a svojráznu, osviežujúcu chuť. Namiesto čerstvých šípok môžeme použiť aj šípky sušené. 1 kg sušených šípok odpovedá 2,5 kg čerstvých šípok. Na kvasenie je praktické použiť kvasnú nádobu so širším hrdlom, aby čistenie nádoby a manipulácia s vínom bola ľahšia. Dobre pripravené a skladované dezertné šípkové víno pripomína ťažké južné révové vína.
Zo šípkovej šťavy sa vyrába predovšetkým ovocné víno alebo ovocné sirupy. Šípky sa spracúvavajú podľa niekoľkých spôsobov vyluhovania (macerácie). Zo sušených šípiek získame víno hnedožltej až načervenelej farby, z čerstvých šípok víno svetložlté. Šípky sa používajú celé, rozpolené, rozdrvené, sušené, s najrôznejším množstvom cukru a takmer vždy