Šípky - recepty z knihy (rok 2001)
Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C. V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípiek a kalu. Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.
Všeobecný postup
ŠÍPKOVÉ VÍNO 1
Recept na 8 litrov vína
Šípky umyjeme, podrvíme a zalejeme vriacou vodou. Necháme v nádobe 24 hodín stáť. Občas premiešame. Cez sitko scedíme do kvasnej nádoby, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a kvasinky. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme 15 - 20 dní kvasiť. Keď kvasenie skončí, stočíme a po vyčistení plníme do fliaš. Niekoľko týždňov necháme stáť na chladnom, tmavom mieste.
Recepty (predpisy)
1 kg šípok
8 litrov vody
1 - 1,5 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
ŠÍPKOVÉ VÍNO 2
2 kg drvených šípok
9 - 10 litrov vody
2,5 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
Do 10 litrovej nádoby nasypeme šípky, pridáme cukor a dolejeme vodou. (Odporúčam pridávať cukrový roztok po častiach 3x, vždy po 4 dňoch). Vmiešame živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť. Po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať, kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
ŠÍPKOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 3 litre vína
1 kg šípok
2,5 litra vody
0,75 kg cukru
6 g kyseliny citrónovej
1 - 2 g živnej soli, kvasinky
dosladenie: 0,3 kg cukru
Na 1 kg čerstvých šípok nalejeme roztok z 2,5 litra vody a 0,75 kg cukru. K roztoku pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek, 1 - 2 g živnej soli a 6 g kyseliny citrónovej. Po stočení z kvasníc pridáme k vínu ešte 0,3 kg cukru. Šípky, ktoré zostanú v kvasnej nádobe môžeme použiť znova:
nalejeme na nich cukrový roztok ako v prvom prípade spolu so zákvasom čistej kultúry kvasiniek a ostatnými zložkami. Zmes necháme kvasiť pri teplote 20°C a dokvášať pri teplote 15°C. Týmto spôsobom získame šípkové dezertné víno rovnakej akosti ako z prvého kvasenia.