Šípky - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
ŠÍPKOVÉ VÍNO 1 (z čerstvých šípok)
Recept na 1 liter vína:
200 g čerstvých zrelých šípok
40 g cukru
600 ml vody
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody
Šípky zbavíme stopiek, zbytkov kalichov (okvetia) a pokrájame. Posypeme cukrom a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a po častiach cukrový roztok. Nie je účelné zmes cediť alebo lisovať, naopak sa doporučuje ponechať šípky po celú dobu kvasenia v mušte (doporučujem zaťažiť šípky nepravým vekom, aby boli stále pod hladinou muštu). Po skončení kvasenia (šípky klesnú ku dnu a prestanú unikať bublinky CO2,) víno stočíme, necháme odležať a keď sa vyčistí a kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
ŠÍPKOVÉ VÍNO 2 (zo sušených šípok)
Recept na 1 liter vína:
80 g sušených šípiek
40 g cukru
600 ml vody
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody
Šípky posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou a pridáme živnú soľ. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, 1/3 z celkového množstva cukrového roztoku a mušt necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom (doporučujem zaťažiť šípky v nádobe nepravým vekom). Vždy po 5 dňoch pridáme ďalšiu tretinu cukrového roztoku a mušt vždy riadne zamiešame a čo najskôr nádobu uzavrieme. Po skončení kvasenia víno asi 2x pretočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.