Šípky - recepty z knihy (rok 2013)
ŠÍPKOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
POSTUP
1,  Nasekajte čerstvo nazbierané šípky (ktoré prešli prvým mrazom), vložte drť do nádoby a zalejte 4 litrami vriacej vody. Dlho miešajte drevenou vareškou. Nechajte luhovať 3 dni a denne niekoľkokrát premiešajte.
2,  Sceďte zmes cez viacvrstvovú jemnú tkaninu. Vytvorte sirup zmiešaním cukru s citrónovou a pomarančovou šťavou a zbytkom vody a pridajte ho do šípkového výluhu. Prelejte zmes do kvasnej nádoby.
3,  Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale).
4, Nasaďte kvasný uzáver a nechajte víno kvasiť. Po skončení kvasného procesu šípky klesnú ku dnu a víno sa prirodzene vyčistí.
5,  Stočte víno do čistej nádoby, uložte na chladnom tmavom mieste a pred stáčaním do fliaš nechajte 3 mesiace zrieť.
Recepty (predpisy)
1 kg namrznutých šípok
4,5 litra vody
1 kg cukru
šťava z 1 citrónu
šťava z 1 pomaranča
živná soľ, kvasinky
Víno vo fľašiach musí zrieť aspoň 2 roky, mladšie sa prakticky nedá piť.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke