Moruša - recepty z knihy (rok 1966)
MORUŠOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
3 kg zrelých moruší podrvíme, pridáme pol balíčka živnej soli, 5 g kyseliny citrónovej, 0,25 dkg cukru a sparíme 2 litrami vriacej vody. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a zmes necháme 1 deň nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe. Na druhý deň zmes vylisujeme, šťavu zlejeme a výlisky zalejeme 1 litrom vriacej vody. Ešte za tepla vylisujeme a do teplej šťavy vsypeme 10 g kyseliny citrónovej a 1 kg cukru. Miešame, kým sa cukor úplne rozpustí a po vychladnutí šťavu spojíme s pôvodným muštom. Ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Približne za týždeň doplníme kvasiaci mušt cukrovým roztokom. Po skončení kvasenia víno stočíme a po odležaní plníme do fliaš.
Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univerzálne).
Recepty (predpisy)
3 kg zrelých moruší
0,25 kg cukru
5 g kyseliny citrónovej
2 litre vriacej vody
druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
1 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 0,5 litra vody + 0,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky