Jahody záhradné
Doba zberu: koniec mája - jún
Záhradné jahody sa spracovávajú na výrobu kalných štiav. Jahody majú dosť vysoký obsah pektínových a kalotvorných látok. Vlastná šťava chutí trochu fádne, zdá sa byť málo kyslá, farebný odtieň je pomerne slabý, ružový s tendenciou k hnednutiu. Nedostatok farby sa nevyrovná ani krátkodobým zahriatím na vysokú teplotu. Šťava sa obvykle farbí malým
prídavkom červených ríbezlí. Nedoporučuje sa jej ďalšie zušľachťovanie. Víno pripravené len zo záhradných jahôd má väčšinou horšiu chuť a vôňu než víno z lesných jahôd. Preto je dobré použiť zmes záhradných a lesných jahôd v pomere 1 : 1. Pre prípravu domáceho vína je potrebné vyberať len menšie plody, čerstvo nazbierané, ktoré si podržia a hotovému vínu dodajú typickú jahodovú arómu. Jahody nemajú byť zaprášené alebo znečistené, aby sme ich nemuseli umývať. Jahodové víno sa nemá príliš dlho skladovať, pretože pomerne rýchlo starne a stráca arómu.