Jahody - recepty z knihy (rok 2001)
Všeobecný postup
Plody zbavíme stopiek a kalichov, aby víno nedostalo trávnatú príchuť. Jahody buď za tepla, alebo za studena popučíme. Drť necháme asi 1 - 2 dni odležať a potom ju šetrne vylisujeme. Odkalenú šťavu upravíme pre kvasenie. Kvasenie má prebiehať rýchlo.
JAHODOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Recept na 16,5 litra vína (do 15 l demižónu)
10 litrov jahodove šťavy rozriedime 5 litrami vody, pridáme 2,8 kg cukru a 16 g kyseliny citrónovej. Pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Kvasenie má prebiehať v teplom prostredí.
Recepty (predpisy)
JAHODOVÉ VÍNO - STARŠÍ RECEPT
Recept na 5 litrov vína (do 5 l demižónu)
4 kg záhradných alebo lesných jahôd zasypeme 1 kg kryštáľového cukru a zmes premiešame. K drti pridáme 1,5 litra vody, premiešame a pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme pri izbovej teplote nakvasiť približne 7 dní. Zmes občas šetrne zamiešame. Po uvedenej dobe nakvasenú drť vylisujeme a necháme v uzavretej kvasnej nádobe ďalej kvasiť. Akonáhle sa búrlivé kvasenie skončí a šťava sa vyčistí, víno stiahneme z kvasníc hadičkou. Stočené víno nalejeme až po okraj do čistej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme dokvasiť. Na každý liter vína môžeme pridať 1 - 2 g kyseliny citrónovej. Podľa tohto starého predpisu vyrobíme asi 5 litrov vína.
JAHODOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 17,5 litra vína
Postup prípravy je rovnaký ako pri výrobe stolového vína. Odkalenú šťavu upravíme tak, že k 10 litrom šťavy pridáme 5 litrov vody, 3,5 kg cukru, 15 g kyseliny citrónovej, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Takto upravenú šťavu ponecháme v teplom prostredí (20°C) búrlivo kvasiť. Po dokvasení ešte pridáme 1,1 kg cukru.
10 litrov jahodovej šťavy
5 litrov prevarenej vychladnutej vody
2,8 kg cukru
16 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
4 kg jahôd
1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
1 kg cukru
1 - 2 g kyseliny citrónovej na 1 liter vína
živná soľ, kvasinky
10 litrov jahodovej šťavy
5 litrov prevarenej vychladnutej vody
3,5 kg cukru
15 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1,1 kg cukru
Recepty z knihy
Jahody záhradné
Recepty z internetu
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke