Jahody - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
JAHODOVÉ VÍNO 1
Recept na 1 liter vína:
800 ml jahodovej šťavy
300 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve štiav rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť. Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa neusadí kal a plníme do fliaš.
JAHODOVÉ VÍNO 2
Recept na 1 liter vína:
470 g záhradných jahôd
470 g lesných jahôd
350 g cukru
1,2 g kyseliny citrónovej
0,18 g živnej soli, kvasinky
230 ml vody
Jahody zbavíme kalichov a stopiek, posypeme cukrom a podrvíme. Pridáme kyselinu citrónovú, zmes zalejeme prevarenou horúcou vodou a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Zákvas prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme týždeň stáť. Niekoľkokrát denne nádobou zakrúžime, aby sa obsah premiešal. Zmes potom vylisujeme a necháme v kvasnej nádobe vykvasiť. Po stočení a usadení kalov plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Recepty z knihy
Jahody záhradné
Recepty z internetu
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke