Jahody - recepty z knihy (rok 2013)
JAHODOVÉ VÍNO
Recept na 12 litrov vína
POSTUP
1, Jahody popučte, zalejte vriacou vodou a pridajte citrónovú šťavu. Zmes intenzívne miešajte minimálne 2 minúty. Nádobu zakryte plátnom a uložte nádobu na chladné, tmavé miesto na 1 týždeň. Denne premiešajte.
2, Sceďte zmes cez dvojitú vrstvu jemnej tkaniny (záclona) do čistej nádoby. Zvyšok vylisujte.
3, Pridajte cukor a miešajte, kým sa úplne rozpustí. Stočte do čistej nádoby, prikryte ju a nechajte znovu 1 týždeň stáť. Denne premiešajte.
4, Stočte zmes do kvasnej nádoby, uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
5, Po skončení kvasenia, keď sa víno vyčistí, stočte ho do fliaš a skladujte v chlade a tme.
Recepty (predpisy)
3 kg umytých čerstvých jahôd
9 litrov vriacej vody
2,2 kg cukru
šťava z 1 citrónu
živná soľ, kvasinky
Víno nechajte minimálne 1 rok zrieť, lebo jedine tak získate lahodný nápoj.