Dula - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
DULOVÉ VÍNO
5 kg pokrájaných dúl, zväčša ošúpaných, sparíme 2 litrami vriacej vody, v ktorej sme rozpustili 5 g kyseliny citrónovej a zmes ponecháme 5 dní nakvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Zmes niekoľkokrát denne zamiešame. Po vylisovaní pridáme k muštu vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a znovu necháme v kvasnej nádobe dokvasiť. Keď skončí búrlivé kvasenie pridáme na 2x cukrový roztok (vždy po 4 dňoch). Po skončení kvasenia víno stočíme, ponecháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Dulové víno sa dá konzumovať pomerne skoro po vykvasení a naopak sa nedoporučuje ho dlho skladovať.
Použité kvasinky: STEINBERSKÉ (postačia univerzálne).
Recept na 5,5 litra vína
5 kg pokrájaných dúl
2 litre vriacej vody
5 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky