Čerešne - recepty z knihy (rok 2013)
Recepty (predpisy)
ČEREŠŇOVÉ VÍNO
POSTUP
1,  Zbierajte čerešne až keď sú úplne zrelé a odstráňte z nich stopky.
2,  Vložte čerešne do kvasnej nádoby a prilejte 3,5 litra vriacej vody.
3,  Keď zmes vychladne, čistými rukami čerešne nahrubo popučte.
4,  Nechajte zmes 3 dni stáť v prikrytej nádobe, potom ju vylisujte.
5, V zvyšnej vode rozvarte cukor až kým sa úplne rozpustí a pridajte cukrový roztok po vychladnutí do kvasnej nádoby.
6,  Pridajte citrónovú šťavu a kôru nakrájanú na drobné kúsky.
7, Pripravte si zákvas čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale a pridajte ho do vína. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 mesiace kvasiť (poznámka: dĺžka kvasenia závisí aj od druhu kvasiniek).
8, Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistých fliaš a skladujte na chladnom tmavom mieste pred použitím minimálne 3 - 4 mesiace.
Recept na 6,5 litra vína
Všeobecný postup
Čerešňové víno je delikátne, výrazné a suché. Na jeho výrobu sú vhodné ako veľké a sladké čerešne, tak aj menšie žlté odrody s červeným žíhaním. Druhy čerešní sa samozrejme môžu miešať dohromady. Víno dosiahne najlepšiu kvalitu až po roku od jeho prípravy.
1,5 kg čerešní
4,5 litra vody
1,5 kg cukru
šťava a kôra z 2 citrónov
živná soľ, kvasinky
Počet návštev
hit counter
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke