Čerešne - recepty z knihy (2003)
Všeobecný postup
ČEREŠŇOVÉ VÍNO  1
Recept na 1 liter vína:
700 ml čerešňovej šťavy
230 ml vody
120 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa kal neusadí na dne a plníme do fliaš.
Čerešne určené na spracovanie preberieme, vytriedime nahnité plody a odstopkujeme ich. Plody popučíme a pri teplote približne 20°C ich necháme 1 deň nakvasiť. Drť udržujeme potopenú občasným premiešaním (lepšie je použiť nepravé veko). Nakvasené čerešne vylisujeme.
Recepty (predpisy)
ČEREŠŇOVÉ VÍNO  2
Recept na 1 liter vína:
750 g čerešní
300 ml vody
0,7 g kyseliny citrónovej
0,12 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 180 g cukru + 150 ml vody
Podrvené čerešne sparíme vriacou vodou s kyselinou citrónovou. Po vychladnutí pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme v uzavretej nádobe 2 dni vyluhovať a nakvasiť a potom vylisujeme. Do muštu dáme po častiach cukrový roztok. Uzavrieme kvasným uzáverom a zmes necháme v kvasnej nádobe kvasiť. Akoháhle sa kvasenie skončí, víno stočíme, necháme odležať kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Počet návštev
hit counter
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke