Čerešne - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
ČEREŠŇOVÉ STOLOVÉ VÍNO
K 10 litrom čerešňovej šťavy pridáme roztok 1,8 litra vody a 1,8 kg cukru, živnú soľ, 20 g kyseliny citrónovej a vzklíčené kvasinky. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť. Po búrlivom kvasení necháme víno len krátko dokvášať na kvasniciach a stočíme do nádob až po hrdlo. Po úplnom dokvasení víno stočíme do fliaš.
Recept na 12,5 litra vína
Všeobecný postup
Čerešne odstopkujeme, odkôstkujeme a popučíme. Plody môžeme odkôstkovať aj pasírovaním cez sito s príslušne veľkými otvormi. Približne 5 % kôstiek podrvíme, aby víno dostalo korenistú príchuť a vôňu. Vhodná je zmes 4 dielov čerešňovaj šťavy a 1 diel višňovej šťavy. Popučené čerešne necháme 1 - 2 dni nakvasiť, aby sa šťava lepšie uvoľnila a aby získala dostatočne tmavú, červenú farbu. Behom nakvašovania drť občas zamiešame, aby nedošlo k naocteniu. Drť po nakvasení vylisujeme, môžeme nechať vyčistiť sedimentáciou a ďalej upravíme podľa receptu .
10 litrov čerešňovej šťavy
1,8 litra prevarenej vychladnutej vody
1,8 kg cukru
20 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
ČEREŠŇOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 14 litrov vína
10 litrov čerešňovej šťavy
2 litre prevarenej vychladnutej vody
2,2 kg cukru
20 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1 kg cukru
K 10 litrom čerešňovej šťavy pridáme roztok 2 litrov vody a 2,2 kg cukru, živnú soľ, 20 g kyseliny citrónovej a vzklíčené kvasinky. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C, aby búrlivé kvasenie prebehlo čo najskôr. Po búrlivom kvasení doplním nádobu malým množstvom vody až po okraj, alebo mušt stočíme a necháme dokvasiť v inej nádobe naplnenej až po okraj. Víno po dokvasení stočíme z usadených kalov a prisladíme 1 kg cukru. Počkáme kým sa vyčistí a plníme do fliaš.