Brusnice - recepty z knihy (1966)
Všeobecný postup
BRUSNICOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
Príprava vína je obtiažnejšia, pretože šťava veľmi ťažko kvasí. Z mnohých predpisov sa dá zvlášť pre začiatočníkov doporučiť hlavne spôsob, kde sa mušt získava dlhším povarením plodov. Potom kvasenie prebieha oveľa jednoduchšie.
POMOCNÝ ZÁKVAS : pripravíme ho z dvojnásobnej zmesi kvasiniek (na zadnom obale kvasiniek je uvedené pre aké množstvo ovocia je určené 1 balenie, väčšinou pre 30 - 50 litrov, na čo bohato postačuje 1 balenie). Na obale kvasiniek je postup prípravy. Jednoduchší spôsob prípravy je ak do sklenice najemno nastrúhame 1 stredne veľké jablko, pridáme 1 lyžičku cukru, 0,5 litra vody a hrsť popučených brusníc, poriadne rozmiešame, vložíme sklenicu do hrnca s teplou vodou a pridáme kvasinky. Sklenicu zakryjeme (nie vzduchotesne) napríklad tanierom, alebo hustou tkaninou. Necháme kvasinky naklíčiť približne 30 minút, kým viditeľne začne zákvas kvasiť.
Viac informácií v kapitole: Počiatočné rozmnoženie kvasiniek
Recepty (predpisy)
Popučíme 3,5 kg brusníc, sparíme 1,3 litrami vriacej vody, pridáme 0,1 kg cukru, 10 g kyseliny citrónovej, pol balíčka živnej soli a varíme kým plody nezmäknú. Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 - 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z 1 litra vody a 1 kg cukru a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom, tmavom mieste.
Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne)
3,5 kg čerstvých brusníc
0,1 kg cukru na zasypanie
10 g kyseliny citrónovej
1,3 litra vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
živná soľ, kvasinky