Brusnice - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
740 g brusníc
280 ml vody
2 g kyseliny citrónovej
20 g cukru
0,34 g živnej soli
cukrový roztok: 210 g cukru + 210 ml vody + 0,17 g živnej soli
BRUSNICOVÉ VÍNO
Brusnice popučíme, sparíme vodou, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a varíme do zmäknutia. Po vychladnutí pridáme pomocný zákvas a v uzavretej nádobe necháme stáť 1 - 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia, je potrebné muštom zamiešať. Po skončená kvasenia stočíme, necháme odležať, kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
Všeobecný postup
Pomocný zákvas: najprv si pripravíme základný zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek. Vzklíčené kvasinky pridáme do zmesi pripravenej z asi 3 kusov jemne nastrúhaných jabĺk, ku ktorým pridáme 1 kávovú lyžičku cukru rozpusteného v 100 ml vody a šťavu z hrsti rozpučených brusníc. Zákvas ponecháme 3 - 5 dní na teplom mieste v menšej fľaši, uzavretej napríklad chumáčom vaty. Po rozkvasení vlejeme pomocný zákvas do vlastného brusnicového muštu.
Moja poznámka: pri použití súčasných kvasiniek, nie je nutné ponechávať zákvas takú dlhú dobu. Úplne postačí ak necháme kvasinky rozkvasiť približne 40 minút (oproti 20 minútam uvedeným na obale kvasiniek), inak dodržte postup na obale. Rozkvasenie býva búrlivé, je potrebné dávať pozor aby sa kvasinky z nádoby nevyliali.