Ríbezle červené (Rybíz)
Doba zberu: jún - august (podľa odrody)
Z červených ríbezlí môžeme so skúsenosťami pripraviť domáce vína podobné trpkým prírodným aj sladkým dezertným vínam veľmi jednoduchým spôsobom - rôznym množstvom pridaného cukru, ponechaním či odstránením stopiek a druhom použitých kvasiniek. Červené ríbezle nie sú takou hodnotnou surovinou na výrobu samostatného druhového vína ako biele
ríbezle. Sú však mimoriadne vhodné do zmesí s ostatnými druhmi ovocia. Sceľovať môžeme rôzne mušty pred kvasením no aj hotové vína. Zvlášť vhodné je scelenie s muštom alebo vínom egrešovým, čerešňovým alebo bazovým, ktoré príjemne zvýraznia. Platí tu všeobecné zásada, aby sme mušt zo zrelých a sladších ríbezlí zriedili menším množstvom vody a naopak k muštu z kyslejších ríbezlí pridali viac vody. Aj keď šťava väčšiny odrôd červených ríbezlí má dostatočne červenú farbu, doporučuje sa nechať ju 1 - 2 dni nakvasiť. Ak stopky neboli odstránené, nemá trvať nakvasenie dlhšie než 12 hodín, aby trávnatá príchuť neprešla do vína.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke