Ríbezle červené - recepty z knihy (1966)
Pre zlepšenie farby vína a zvýšenie výlisnosti sa doporučuje nechať ríbezle 1 - 2 dni nakvasiť. Ak bobule obsahujú stopky, nemá nakvasenie trvať viac ako 12 hodín, aby nepríjemná trávnatá príchuť neprešla do vína.
Červené ríbezle sú typické ovocie, ktoré práve v zmesi s iným ovocím dáva kvalitné domáce vína. Okrem iných kombinácií sa dá doporučiť:
90 % červených ríbezlí + 10 % jahôd
95 % červených ríbezlí + 5 % malín
50 % červených ríbezlí + 45 % egrešov + 5 % malín
95 % červených ríbezlí + 5 % čiernych ríbezlí
20 % červených ríbezlí + 80 % jabĺk
Všeobecný postup
RÍBEZĽOVÉ ČERVENÉ VÍNO 1
Recept na 5 litrov vína
Recepty (predpisy)
3 kg prezretých červených ríbezlí odstopkujeme a popučíme. Pridáme pol balíčka živnej soli, 0,2 kg cukru, zalejeme 1 litrom vody a za miešania vlejeme vzklíčené kvasinky. Zákvas ponecháme stáť 1 deň v prikrytej nádobe a po vylisovaní pridáme po častiach cukrový roztok. Ponecháme vykvasiť, stočíme z kvasníc, necháme 2 dni odstáť a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ, STEINBERSKÉ, TOKAJSKÉ, SHERRY
Poznámka: pri použití kyslejších ríbezlí použijeme 2 kg ríbezlí + 2 litre vody, inak je postup rovnaký.
RÍBEZĽOVÉ ČERVENÉ VÍNO 2
Recept na 4 litre vína
2 litre šťavy z červených ríbezlí
0,5 litra šťavy z čiernych ríbezlí
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
3 kg prezretých červených ríbezlí
0,2 kg cukru na posypanie
1 liter vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 až 1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Zrelé červené ríbezle vylisujeme (dá sa predpokladať 70% výťažok šťavy). Na 2 litre šťavy pridáme cukrový roztok, prilejeme 0,5 litra šťavy z čiernych ríbezlí, vmiešame vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne)