Ríbezle červené - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
STOLOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
360 ml šťavy z červených ríbezlí
535 ml vody
180 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Recept na 1 liter vína:
300 ml šťavy z červených ríbezlí
600 ml vody
180 g cukru
0,15 živnej soli, kvasinky
prisladenie: 15 - 35 g cukru
DEZERTNÉ VÍNO
Všeobecný postup
Bobule odstopkujeme a popučíme. Pre zvýšenie výlisnosti sa doporučuje zmes ponechať približne 3 dni v uzavretej nádobe nakvasiť, čím sa získa väčšie množstvo šťavy a lepšiu farba hotového vína. Drť sa potom vylisuje.
Recept na 1 liter vína:
610 g červených ríbezlí
200 ml vody
40 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 300 g cukru + 160 ml vody
VÍNO Z ČERVENÝCH RÍBEZLÍ
Zrelé a mäkké ríbezle (stopky ponecháme) popučíme, zalejeme vodou s rozpusteným cukrom, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes vlejeme do kvasnej nádoby, necháme 1 deň stáť a postupne pridávame cukrový roztok. Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc a po odležaní keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, prisladíme cukrom, necháme v pokoji odležať, kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš. Pred plnením dosladíme.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke