Slivky - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
SLIVKOVÉ VÍNO
Recept na 6 litrov vína
1,3 kg sliviek
4,5 litra vody
1,2 kg cukru
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
disiričitan draselný (tablety)
pektináza (enzým)
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Slivky riadne opláchnite a osušte. Vložte do nádoby a zalejte 1,1 litrom vriacej vody. POZNÁMKA: slivky nikdy nevarte, uvoľnilo by sa príliš veľké množstvo pektínov.
2, Pridajte 450 g cukru a kyselinu citrónovú a miešajte, kým sa úplne rozpustia. Slivky podrvte (ručne, drvičom zemiakov ... ).
3, Pridajte 2,3 litra horúcej vody, enzým na štiepenie pektínov (pektinázu, pozrite si pre istotu návod na obale kvôli teplote). Nádobu prikryte a nechajte na teplom mieste 2 dni. Občas zamiešajte.
4, Po 2 dňoch stočte do kvasnej nádoby. V 2 l horúcej vody rozpusťte ďalších 450 g cukru a po vychladnutí pridajte do kvasnej nádoby.
5, Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
6, Keď kvasenie skončí, stočte víno do čistej nádoby a pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Uzavrite nádobu kvasným uzáverom.
7, Stáčajte víno každé 2 mesiace do ďalšej nádoby, kým nebude úplne číre.
BLUMOVÉ VÍNO
Recept na 6 litrov vína
2,2 kg sliviek - blúm
4,5 litra vody
1,3 kg cukru
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Blumy poriadne opláchnite studenou vodou a vložte ich do kvasnej nádoby. Zalejte ich vriacou vodou, nádobu zakryte a nechajte zmes 4 dni stáť na chladnom mieste. Dvakrát denne zamiešame.
2, Zmes sceďte a zvyšok vylisujte. Nasypte cukor a miešajte, až kým sa úplne rozpustí. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
3, Keď kvasný proces skončí, stočte víno do kvasnej nádoby a niekoľko dní nechajte zrieť na chladnom mieste.
4, V prípade potreby stáčajte dovtedy, až kým sa víno celkom nevyčistí. Potom stáčajte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.