Slivky, slivy - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
SLIVKOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
660 g sliviek
0,66 g kyseliny citrónovej
0,1 g živnej soli, kvasinky
260 ml vody
druhé lisovanie: 130 ml vody
cukrový roztok: 130 g cukru + 130 ml vody
Odkôstkované slivky podrvíme, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, sparíme vriacou vodou a necháme približne 15 minút v uzavretej nádobe na miernom ohni variť. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a necháme v uzavretej nádobe nakvasiť asi 1 deň. Na druhý deň zmes vylisujeme, výlisky dáme do varnej nádoby, zalejeme horúcou vodou a s 5 kôstkami znova mierne povaríme. Kvasinky síce zničíme, ale získame aromatický výluh z nakvaseného ovocia. Po vychladnutí vylisujeme a prilejeme do pôvodného muštu. Potom pridáme najlepšie po častiach roztok cukru vo vode. Po skončení kvasenia stočíme z kvasníc a po odležaní a usadení kalov na dne plníme do fliaš.
Sušené slivky - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
VÍNO ZO SUŠENÝCH SLIVIEK 1
Recept na 1 liter vína:
150 g sušených sliviek
0,15 g živnej soli, kvasinky
0,9 g kyseliny citrónovej
20 g cukru
640 ml vody
cukrový roztok: 270 g cukru + 180 ml vody
Prebraté sušené slivky, najlepšie pokrájané alebo narezané, živnú soľ, kyselinu citrónovú a cukor sparíme vriacou vodou (prípadne veľmi krátko povaríme). Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme v uzavretej nádobe nakvasiť približne 1 deň. Potom všetko vylisujeme, k šťave pridáme tretinu roztoku cukru vo vode a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom ponecháme kvasiť. Približne za 3 dni pridáme ďalšiu tretinu cukrového roztoku a za ďalší týždeň poslednú dávku (vždy mušt zamiešame a ihneď nádobu uzavrieme). Po vykvasení stočíme víno z kvasníc, necháme niekoľko dní odležať, kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
VÍNO ZO SUŠENÝCH SLIVIEK 2
Recept na 1 liter vína:
280 g sušených sliviek
840 ml vody
280 g cukru
1,4 g kyseliny citrónovej
0,22 g živnej soli, kvasinky
Sušené slivky nakrojíme alebo natrhneme, sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili cukor, pridáme kyselinu citrónovú a živnú soľ. Zmes po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Po skončení kvasenia stočíme víno z kvasníc a zbytkov a po klesnutí kalov na dno plníme do fliaš. Doporučuje sa pred úplným vykvasením stočiť víno do menšej nádoby, nechať dokvasiť a po vyčistení plniť do fliaš.