Ríbezle biele - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z BIELYCH RÍBEZLÍ 1
Recept na 1 liter vína:
800 ml šťavy z bielych ríbezlí
320 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Recept na 1 liter vína:
600 g bielych ríbezlí
300 ml vody
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 160 g cukru + 200 ml vody
VÍNO Z BIELYCH RÍBEZLÍ 2
Všeobecný postup
Bobule odstopkujeme, popučíme a ponecháme v uzavretej nádobe v teplej miestnosti približne 3 dni nakvasiť. Drť potom vylisujeme. Osvedčilo sa aj naparenie drte s prihliadnutím na vysoký obsah kyselín.
Ďalšie postupy sú rovnaké ako pri červených ríbezliach.
Ríbezle odstopkujeme, zalejeme vodou, pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Zmes necháme 1 deň nakvasiť v uzavretej nádobe, následne vylisujeme a potom pridáme cukrový roztok. Po dokvasení stočíme z kvasníc a po niekoľkodňovom odležaní keď klesne kal, plníme do fliaš.
Poznámka: lisovanie sa môže vynechať a podrvené ríbezle môžu byť po celý čas kvasenia v kvasnej nádobe.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke